Fenerbahçe'nin başarısının nedenleri! Berk Bekgöz yazdı...

Yorumcumuz Berk Bekgöz, 343 Digital takipçileri için Fenerbahçe'nin bu sezonki başarılı oyununun nedenlerini sıraladı.

Fenerbahçe'nin başarısının nedenleri! Berk Bekgöz yazdı...

 

TRANSFER DÖNEMİNDE YÜRÜTÜLEN POLİTİKA

Fenerbahçe’nin transfer politikası geçtiğimiz yıllara göre farklılık gösterdi. Daha önce transfer dönemlerinde kariyeri iyi ancak son yılları iyi geçmeyen oyuncular alınıyordu. Bu sezon Tadic, Dzeko, Becao, Djiku, Szymanski, Fred ve Livakovic gibi isimlere yani Fenerbahçe’nin ana omurgasına bakarsanız hepsinin son yıllarda en az 32 maç oynadıklarını, kulüplerinde sürekli görev aldıklarını ve kulüplerinin oyununda önemli parçalar olduklarını görebiliyorsunuz.

 

 

GERİDEN OYUN KURULUMU 

Fenerbahçe’nin bu sezon geriden oyun kurma konusunda önemli ayakları var. Bunun yanında İsmail Kartal’ın oynattığı pas oyununa uygun bir oyuncu grubu var. Fenerbahçe bu sezon geriden oyunu tercih eden ve savunma hattının ileriye doğru oyun anlamında kattıklarıyla ligde birinci sırada yer alıyor. Kanat bekleri Osayi-Samuel, Oosterwolde gibi oyuncular ters kademe rekoru kırarken; Oosterwolde 44 kez tehlikeli atak engelleme ve ters kademe sayısı. Osayi-Samuel 38 kez tehlikeli atak engelliyor ve 26 kez ters kademeye giriyor. Stoperleri ise ileriye doğru oyun konusunda ligde şu an açık ara birinci sırada. Djiku’nun ileriye doğru pas yüzdesi ortalaması %89 bir diğer bek oyuncusu Ferdi Kadıoğlu’nun ise ileriye doğru pas ortalaması %87. Fenerbahçe bekleriyle alan kat ediyor, stoperleri ile ise ileriye doğru pas isabetiyle geriden rahatlıkla oyunu kuruyor. Ancak burada önemli detay İsmail Kartal’ın oyun kurulumu konusunda en çok görev verdiği iki isim Djiku ve Ferdi’nin olması. Bu iki oyuncu %88’lik bir yüzde ile topu en çok kullanan ikili. Bu kadar top kullanırken, yakaladıkları başarılı yüzdelerin anlamı sanıldığından daha büyük oluyor.

 

 

HÜCUM HATTININ GÖREV DAĞILIMI

İsmail Kartal, düzenli bir kadro ile istikrarı yakalıyor. Yıllardır Fenerbahçe’nin düzenli kadrosunu sayamıyorduk. Artık bir oynama pratiği olan, alışkanlık kazanan ve birbirini çok iyi tanıyan bir kadro var. Burada ana etken ise hücum hattının gol, asist ve anahtar pas katkıları. Dzeko’nun ileride top tutma oranı %89, arkadaşlarına her maç alan açıyor. Sadece attığı gollerle değil, takımı da oynatan bir santrafor. Asistleri, anahtar pasları ve liderlik özellikleriyle Fenerbahçe’nin soğukkanlı bitirmesinde rol oynuyor. Dusan Tadic ise şu an süper ligde maç başına(3.5) anahtar pas ile zirvede yer alıyor. Oyunu hazırlayan ve en önemlisi Fenerbahçe’nin oyun hızını tek pas kalitesiyle arttıran bir oyuncu olmasıyla bu sezon takımın hem en önemli lider figürlerinden biri hem de oyun içi devamlılık katan isimlerin başında geliyor. X-Faktör Sebastian Szymanski’ye gelirsek Feyenoord zamanında bile bu kadar geri getirilmiyordu, geri getirilmemesine, preslere çok destek olmamasına rağmen bu kadar skor yapamıyordu. İşte asıl konuşulması gereken konulardan biri bu. Fenerbahçe’nin preslerini başlatan oyuncu, ikili mücadeleleri kazanırken aynı zamanda top çalma yeteneği ile savunmasını başlatan anahtar rollerden birini alıyor. Bununla birlikte çok önemli hat kıran koşularıyla her maç skor yapıyor. İrfan Can Kahveci’ye gelirsek, yıllardır ondan istenilen istikrar ve kaliteyi sahaya yansıtıyor. Yeteneğine, kalitesine herkes kefildi ancak bunu istikrarlı bir şekilde yansıtamama problemi vardı. Artık bunu özellikle arka direk koşuları, savunma arkasına koşuları gibi hücum repertuvarına  ekleyerek golleri daha rahat atıyor. Gelelim hücum hattının bu kadar iyi olmasına gelen ana sebeplerden bir ötekisine; Fred..

Fred’in alan kat etme özelliği, ceza sahası içerisine attığı koşularla beraber Fenerbahçe’yi ceza sahası içinde +1 oyuncu daha yapıyor. Bu da Fenerbahçe’nin hücum hattını rahatlatıyor daha kolay markajdan çıkmalarına sebep oluyor. Aynı zamanda oyun hızını pas yeteneği ile arttıran oyuncu.

 

 

İSMAİL KARTAL

Elbette bu zamana kadar ana etkenlerden biri İsmail Kartal’dır. İsmail Hoca eskiden oyun anlayışında daha muhafazakar ve rolleri çok fazla esnetebilen bir teknik direktör değildi. Bu sefer Fenerbahçe serüvenine, rolleri çok iyi dağıtan, oyuncularla iletişimini geliştiren ve herkesin takım içerisinde sözüne itibar edilen bir figür olduğu konuşuluyor. İyi bir teknik direktör olmak için sadece teknik, taktik yetmez en önemlisi iletişimdir. Bu konuda gelişmiş ve oyuncularından ne istediğini çok iyi tarif eden bu isteklerine de ikna olmuş bir oyuncu grubu var. Yani ona inanıyorlar..

 

Yorumlar (0)

    Henüz hiç yorum yok...
Yorum yapmak için giriş yapınız...