Oyuncu Profillerinin Getirdiği Zafer

Berk Bekgöz, 343 Digital takipçileri için Fenerbahçe-İstanbulspor maçı sonrası Fenerbahçe'nin durumunu değerlendirdi.

Oyuncu Profillerinin Getirdiği Zafer

“Fenerbahçe, İstanbulspor takımına karşı esti gürledi”, ”Cengiz Ünder dörtledi” gibi klasik cümleler kurmak isterdim ancak biraz farklı bakalım. Bu işin detayına inelim. Futbolun daha az konuşulan kısımlarını yazayım da bir anlamı olsun.
 
Futbol içerisinde, teknik direktörlerin verdiği rollerin değerinden her zaman bahsederim. Bunun yanında belirli transferler yaparken bu transferlerin bireysel düşünülmemesi gerektiğini, oyuncuların birbirini tamamlayıp tamamlamamasına bağlı olarak bazı performansların çok iyi gözüküp bazı performansların çok kötü gözükebileceğini cümlelerimin sonuna hep eklerim. Fenerbahçe’nin alternatif oyun planları bulması için alternatif oyuncularının süre bulması ve birbirini tamamlaması gerekir. Maç önü analizlerimde, katıldığım canlı yayınlarda Cengiz Ünder ve Mert Müldür’ün birbirini tamamladığını hatta milli takımda bile bu ikilinin sakatlıklar veya teknik direktör tercihleriyle pek farkında olunmadıklarını ve kullanılmadığını belirtiyordum. İstanbulspor’un bu sezon etkili iki oyuncusu var. Biri Ndao diğeri ise Jackson. Bu ikili genelde kanatları değiştirerek oynarlar ve yaratılan fırsat konusunda Süper Lig puan durumunda  son sırada yer alsalar bile bu sıralamaya rağmen Ndao (6) yaratılan fırsat ile üçüncü sırada yer alıyor. Maç öncesi onun çok fazla geçiş hücumunda kullanılmasının Fenerbahçe’ye handikap yaratabileceğinden ancak Mert Müldür ve Cengiz ikilisinin buna engel olabileceğini belirtmiştim. Tam da öyle oldu, İstanbulspor çok etkili başladı. Geçiş hücumları denedi hatta maçın sonunda skor 5-1 olsa bile Livakovic’in 8 tane kurtarışı oldu. Ancak Mert Müldür sıfıra inen, sıfıra inmesi için ise bu dinamikliğini ve oyun tarzını yansıtabilmesi adına önünde oynayan kanat oyuncusunun çizgiye basmaması yani içeri kat edip, şut deneyen tarzda bir oyuncu olması gerektiğini düşünüyordum. Cengiz Ünder işte tam bu tarz kanat oyuncusu. Mesela Mert Müldür önünde çizgiye basan Emre Mor veya Ryan Kent başlasa Mert alan bulamayacak ve belki de “yetersiz transfer” olarak değerlendirilecek ama Cengiz Ünder ve İrfan Can Kahveci modeli içeri çeken, kat eden oyuncularla Mert kendi oyun stilini yansıtabiliyor. İşte futbol aslında bu küçük detaylarla değerlendirilen bazı oyuncuların kaderinin bu detaylarla süre geldiği bir oyun. Mert’in dinamizminin sıfıra inmesi, Cengiz’e şut şansı tanıyor. Cengiz’in içeri girmesi Mert’e arkadan alan veriyor.
 
Bu maçın bana göre en ön plana çıkan iki oyuncusu Cengiz Ünder ve Mert Müldür’dü bende bu iki oyuncunun neden ön plana çıktığını açıklamak istedim.
 
Genel olarak özetlemek gerekirse Fenerbahçe, Fred olmamasına rağmen önde baskıyı iyi yaptı ancak kalesinde pozisyonlarda verdi. Oosterwolde iyi niyetiyle sol stoper mevkisinde görevini yapıyor. Serdar Aziz istikrar yakalamaya çalışıyor ama olmazsa olmaz transferin stoper transferi olduğu çok net. Becao ve Djiku ikilisi olunca herkes daha bir rahat oynuyor. Hücum oyuncuları daha bir özgüvenle oynuyor. Bu yüzden alternatiflerini oluşturmak Fenerbahçe’nin şampiyonluk özlemini dindirebilir.

 

O İSİM BONUCCI!

Bonucci ismi çok geçiyor, Bonucci’nin ben kısa vade içerisinde kısa süreli bir sözleşmeyle faydalı olabileceğini düşünüyorum. Tadic, Dzeko ve Fred gibi lider karakterli ve şampiyonluğa doğrudan gitmek için kısa sürede katkı alabileceğimiz çok iyi bir savunma oyuncusu. Almanya’da son sezonu tartışılıyor ancak Union Berlin çıkışını sürdüremedi. Genel anlamda hiçbir oyuncusu iyi bir performans göstermiyor. Şampiyonlar Ligi seviyesinde oynadığı son maçlarda Bonucci yine iyi gözüktü. Defoları var mı? Elbette var ancak dar alan oyunu ve pasla çıkan bir Fenerbahçe için lider ruhlu, havadan hata yapmayan bir futbolcu ki Fenerbahçe uzun toptan çok gol yedi bu sezon, o topları Djiku ve Becao olmadığında karşılayamadı. Bonucci, hava toplarında hata yapmaz, soğukkanlıdır. Bu transferin faydalı olacağına inanmamın nedeni ise İtalyan futbolcu yavaş bir stoper olsa da Fenerbahçe bu sezon önde yakalanmıyor. Yani Jesus zamanı olsa bu transfere yanlış derdim ancak bu sezon ayağı iyi, oyun kurabilen ve ilk atakları etkili bir şekilde savuşturan risk almayan bir isme ihtiyacı var. Bonucci o isim bence..

Yorumlar (0)

    Henüz hiç yorum yok...
Yorum yapmak için giriş yapınız...