İstanbul Depremi'nde statlar nasıl etkilenecek? | Hangi stadyum riskli, hangisi güvenli? | 343 Digital

İstanbul Depremi yaklaşıyor mu? Prof Dr. Övgün Ahmet Ercan, Spor Toto Süper Lig ve 1. Lig'de oynayan takımların stadyumlarının zeminlerini değerlendiriyor. Riskli ve risksiz stadyumlarla ilgili bütün bilgiler 343 Digital'de!

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN’IN STADYUM DEĞERLENDİRMELERİ


Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Süper Lig'deki stadyumların zeminleriyle ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.

Nef Stadyumu: Çok sağlam. Galatasaray daha önce Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen’deydi. Sonra ticari amaçla yerini değiştirmek istediler. Yeni seçtikleri yer de çok sağlam.

 

Ülker Stadyumu: Çok kötü. 1999 depreminden sonra bir TV programında “Fenerbahçeliler, maçlarını bundan sonra Ali Sami Yen’de oynasın” demiştim. Aziz Yıldırım aradı beni, “hocam arabayı yolluyorum, hemen gel” dedi. Aziz Yıldırım’ın bürosuna gittik. Kurbağalı deredeki stadyuma gittik, tabii sekreterleri yanında, ben ne dersem yazdılar. Stadyumu gezdik, fikirleri söyledim. Fenerbahçe stadının bulunduğu yer çok kötüydü. Aziz Yıldırım’ın orada güçlendirme çalışmaları yaptığını biliyorum.

Vodafone Park: Orta, kötü. Stadın bulunduğu yer dereağzında bulunan bir yer. Gevşek birimlerin bulunduğu bir kesimdir. İnönü Stadyumu’nu yıktılar ama yeniden aynı yere yaptılar. Ben aynı yere yapılmasını uygun görmedim, farklı bir yere yapılabilirdi. Stadı ana kayaya oturttular mı, oturtmadılar mı? Bilmiyorum. Yeşil sahayı bayağı aşağı indirdiler, eğer tribünleri ana kayaya oturttularsa sıkıntı yok ama eski tribünler bulunduğu yerde duruyor. Eski açığın bulunduğu bölümde çekince olabilir.

Şenol Güneş Stadyumu: İyi değil. Denizin içinde bir dolgu yapıldı, stadyumda o dolgunun üzerine yapıldı. Oysa dağlık kesimlerde stadyum için uygun bölümler vardı. Vadi içini kullanabilirlerdi. Trabzonlular’ın bu avantajı kullanmamış olmalarını, denizi doldurup stadyum yapmalarını hayretle karşılıyorum. Ama orada deprem dalgaları olur mu? Hayır, olmaz. O konuda bir sıkıntı yok
.

 

Fatih Terim Stadyumu: Çok sağlam.


Yeni Adana Stadyumu: Orta, kötü.

 

Kayseri Kadir Has Stadyumu: İyi

Konya Büyükşehir Stadyumu: İyi

 

Atatürk Olimpiyat Stadyumu: Çok sağlam.

 

Gaziantep Kalyon Stadyumu: İyi.

 

Alanya Kırbıyık Holding Stadyumu: Çok iyi.

 

Antalya Corendon Airlines Stadyumu: Çok iyi

 

Sivas 4 Eylül Stadyumu: Çok iyi.

 

Yeni Hatay Stadyumu: Çok kötü.

 

Eryaman Stadyumu: İyi

 

Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu: İyi.

 

Giresun Çotanak Stadyumu: Orta, iyi

 

Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadyumu: Kötü.

 

Ümraniye Hekimbaşı Stadyumu: Sağlam.

 

 

 

 

 

 

 

 

STADYUMLARDA DEPREM ANINDA NE YAPILMALI?

 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen İstanbul Depremi'nin bir futbol maçı esnasında yaşanması durumunda stadyumdaki insanların nasıl hareket etmeleri gerektiği yönünde önemli açıklamarda bulundu.

 

Prof. Dr. Ercan, "Stadyumlar çok önemli. Galatasaray’ın stadyumu yaklaşık 50-60 bin kişi alıyor. Kahramanmaraş Depremi'nde şu anki ölüm sayısı yaklaşık 45 bin kişi fakat bu, 440 kilometre alana dağılıyor. Ama burada siz 50 bin kişiyi aynı stadyum içine koyuyorsunuz ve oradaki stadyumun basamaklarının sağlam olup olmadığını bilmiyorsunuz. O yapının içine 50 bin kişiyi sokuyorsunuz. Burada toplu ölüm olabilir. Bunun için yönergenin mutlaka çıkarılması gerekiyor. Stadyumlarda halkın oturduğu basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı, değil mi? Deprem gibi doğal olay olduğu zaman izleyiciler ne yapacak? Çünkü izleyiciler üst üste. Bir de oturaklar var, aradaki merdivenlerin genişliği toplu kaçış için yeterli değil. İnsanlar, tribünlerin arkasındaki yerden atlamaya çalışacaklar ya da çıkış kapılarına yönelecekler. Çıkış kapılarının önünde toplu ölümler olacak.

 

Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar stadyum çıkışlarında ve o kapılar sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalı, sıkışabilir deprem olduğunda. Kapıların ittiğinde açılır olması gerek. Buna çözüm yolu bulmak gerekiyor. Genellikle depremde en büyük ölümler, çıkış kapısının önünde kitlesel ölümler olur, stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur. Depremin ne zaman, hangi saatte olacağını bilmediğimiz için kitlesel ölüm olabilir. Burada tek kurtuluş şu olabilir; stadyumun dışına çıkacağına içinde kalması gerekiyor, sahaya girmesi gerekiyor herkesin. O konuda bir tasarı üretilebilir. İnsanlar sahaya nasıl girebilirler? Onun için merdiven aralıklarının açılması gerekiyor. 

Deprem sırasında izleyiciler ne yapmalı? Önce stadyum sağlam olacak. Stadyum eğer sağlamsa herkese “deprem olursa bir yere kaçma” diyeceksiniz. Bu konu çok önemli" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar (0)

    Henüz hiç yorum yok...
Yorum yapmak için giriş yapınız...